Verwonderen

Omdat reizen nu niet tot de mogelijkheden behoort, ben ik vanuit huis aan het reizen via reisboeken, en prachtige series op NPO en Netflix. Een van de dingen die ik tegen kwam ging over verwondering en waarom dit zo belangrijk is voor de mens.

Onze geest houdt van nieuwe doelen en impulsen om steeds in beweging te kunnen blijven. Tijdens het reizen komen deze doelen en impulsen automatisch op je pad. Je verwonderd je over andere culturen, mensen, indrukwekkende natuur, bouw werken, smaken en geuren. Dit geeft vaak nieuwe inzichten en inspiratie en leidt tot psychologische groei.

Kinderen zijn er een ster in, die verwonderen zich er op los, maar zodra men volwassenen is blijkt verwondering soms ver te zoeken. Wij willen vaak gewoon door en nemen niet genoeg tijd stil te staan bij een andere mening of iets wat buiten onze kaders valt. Jammer,  omdat het juist aanzet tot innovatie en creativiteit.

Programma makers die mij met hun reizen vaak aan het verwonderen zetten zijn bijvoorbeeld Floortje Dessing, Ruben Terlou, Simon Reeve en Tom Waes. Deze mensen bezitten een kunde om op een bepaalde manier vragen te stellen aan mensen die ze interviewen waardoor er veel wordt verteld. Zij kunnen ook die pijnlijke vragen stellen zonder dat hun gesprekpartner zich afsluit of in het verweer schiet. Heel knap vind ik dat.

Iets wat ze allen gemeen hebben is dat ze nieuwsgierig zijn naar de mens, historie en gebeurtenis. Ze willen weten wat er leeft, speelt en waarom dat zo is.

Daarnaast bezitten allen een goede dosis empathie. Ze kunnen zich inleven, proberen situaties voor te stellen, en kunnen meevoelen met de ander. Onmisbaar om een echte connectie te maken.

Verwonderen gaat om het doorbreken van vanzelfsprekendheid. Het is zien, horen, voelen wat er om je heen gebeurt en dat bestormen met je vragen om tot nieuwe inzichten te komen.

Mijn tip is dan ook om niet altijd maar door te stomen, maar om wat vaker stil te staan bij de mening van de ander, en op een andere manier te kijken naar alledaagse gang van zaken of dat nu op je werk of thuis is. Het verbreed je blikveld en maakt jou tot een rijkere gesprekspartner.

Daarbij hoef je er niet altijd ver te reizen. Kijk maar eens gewoon om je heen en laat je gedachten gaan, je zal zien dat er altijd wel iets is om je over te verwonderen.