Psychologische veiligheid op de werkvloer

Veel organisaties streven naar Psychologische veiligheid. Maar wat is dat nou precies? En nog belangrijker: hoe stimuleer en bereik je dat?

Omdat bij het trainen een veilige leeromgeving ook een must is (anders leer je niet en ben je vooral bezig met de ander), heb ik het boek “De onbevreesde organisatie” aangeschaft. Auteur Amy C. Edmonson is hoogleraar leiderschap en management aan Harvard en doet al jaren onderzoek naar psychologische veiligheid.

Zij stelt dat je teams beter laat presteren doordat ze fouten durven te maken en hun mond open kunnen doen als ze twijfelen aan beslissingen zonder dat ze het idee hebben afgebrand te worden. De bereidheid om openhartig en positief met elkaar om te gaan is belangrijk om lering te trekken uit verschillende standpunten. Ze bekrachtigd dit met mooie voorbeelden van oa. Pixar met hun “braintrust” en de negatieve gevolgen van een onveilige werkomgeving bij het “Diesselgate” schandaal.

Er staan veel tips in over hoe je WEL psychologische veiligheid creëert, zoals het als leidinggevende aan kunnen geven niet alles te weten, je eigen fouten toe te geven, goed te luisteren, en de zin van het werk te bekrachtigen. Waarom doen we wat we doen? Wat draag jij bij?
Het is een aanrader voor iedereen die met teams werkt of traint! 27-5-2020