Gun jezelf meerdere pauzes als je thuis werkt

Ik hoor veel om mij heen dat medewerkers op een dag maximaal een half uurtje pauze nemen, soms voor een ommetje, en dan snel een boterham achter het scherm eten om door te racen met je werk. De koffie wordt ook achter het scherm opgedronken, terwijl je eerder op kantoor bij de koffieautomaat of tijdens een praatje met collega’s je moment nam. Dan deelde je ervaringen, werd er gelachen, en je ging weer door. Dat mis je nu. Terwijl het o zo belangrijk is om even wat anders te doen.

Er zijn voldoende boeken geschreven over hoe goed het is om je hersenen regelmatig even 10 minuten rust te gunnen, op te laden. Maar waarom doen we dat dan niet?

Velen van ons voelen zich zo verantwoordelijk voor hun werk dat ze hierdoor minder pauze nemen dan toen ze nog op kantoor zaten. Ook het gevoel dat “Je het niet kan maken” om even 15 minuten op de fiets een boodschapje te doen onder je werk leeft daarbij. Maar als jij (lees: ongestoord) thuis je werk kan doen, ben je veel effectiever dan op kantoor, waar je vaker onderbroken wordt. Maak daarom dat extra wandelrondje in het bos, doe een boodschapje op de fiets of bel je collega om te vragen hoe het gaat. Weg van het scherm en even wat anders. Gun het jezelf, je hebt er baat bij. 12-11-2020